Milyen tüneteket okoz a láb felületes vivőereinek tágulata?

622
HOZZÁSZÓLÁS:

A vivőértágulat akár lehet teljesen néma is, azaz nem feltétlen okoz panaszokat. A betegek többségénél azonban színes panaszegyüttessel jelentkezik a visszerek tágulata.

A legjellemzőbb tünetek

Igen kifejezett visszeresség esetén a végtag estére megdagad. Ekkor a munka végeztével kissé szűkebb a cipő, mint pihenés után. Jól értékelhető jel ez, ha csak az egnehez-lab-visszer-szorito-labyik végtagon mutatkozik.

Hasonlóan elfogadható a helyi fáradtságérzés. Sok beteg úgy fogalmaz panaszairól: „a lábam nehézzé válik”.

Tartós munka után gyakoribb az izomgörcs. Az izomzat feszessége lassabban oldódik, mint az egészséges végtagon. Megfigyelhető egyes izomcsoportok féregszerű, akarattól független rángása.

Mások úgy fogalmaznak: „ideges a lábuk”. Mintha kellemetlen cipőt szeretnének állandóan lerúgni lábukról, és ez nem sikerül. Az ilyen beteg az éjszakai pihenő alatt nehezen találja meg a végtag megfelelő helyzetét. Megjegyzendő, hogy e panaszok gyakran gerincbántalmak esetén is megfigyelhetőek.

A teltségérzés, feszülés megint más betegek panasza. A visszértágulat környékére jelzett fájdalom, bár előfordul, nehezen értékelhető. Banális sérülés után nehezen elállítható jelentős vérzés rendszerint drámai körülményeket teremt, e panaszok gyorsan orvoshoz terelik a beteget.

Ha megsérül a visszér

Ha a vivőértágulat egyébként is vékony bőrét sérülés éri, akkor igen jelentős nyomás alatt ürülő vérzés indulhat meg. A nagy nyomás a vérzésnek „spriccelő”, „lüktető” jelleget adhat. A vöröskeresztes elsősegélynyújtó tanfolyamok lelkes, nem egészen képzett résztvevői ilyenkor, verőeres vérzésre gondolva, a sérüléstől centrálisán, tehát a szív felé alkalmaznak gumis leszorítást — eredménytelenül.

A periféria felől a vér áramlása változatlan, sőt fokozódhat is. Láthattunk már vérátömlesztésre szoruló súlyosan kivérzett beteget, aki egy-két liter vért is elvesztett banális visszérsérülés miatt.

A sérülés vénás jellege jól felismerhető a vér sötét, feketés színéről. A csillapításra pedig bőségesen elégséges, ha steril gézdarabot szorítunk a sebre, és a végtagot rugalmas pólyával kissé feszesebben kötjük be, tehát úgynevezett nyomókötést alkalmazunk .

Természetesen az ilyen beteg sebész szakorvosi ellátást igényel, ami a sérült vénaszakasz kiirtásából és ép területen, a sérüléstől távolabb felhelyezett lekötésekből áll. A vérző sebbe helyezett öltések, kapcsok a mindig fenyegető fertőzés miatt később elégtelenné válnak és ismétlődő vérzés forrásai lehetnek.

Egyébként a visszértágulat vérzéséhez nem kell drámaian nagy sérülés. Olykor elegendő a tágult véna felett oktalanul kikapart rovarcsípés, sértő ruhadarab stb.

622
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]