Amit tudnia kell a visszerekről és szövődményeikről

600
HOZZÁSZÓLÁS:

A visszerek tényleges közegészségügyi problémát jelentenek, gyakoriságuk (a felnőttek 20%-át érinti) és a velük járó komplikációk miatt.

visszerek

Mik azok a visszerek?

A visszereket a láb bőre alatt elhelyezkedő vénák és a szaféna vénák fokozatos tágulása okozza. Ez a jelenség a véna falának gyengeségéből (gyakran örökletes) keletkezik, amely álló helyzetben, a vér nyomása miatt, megfeszül.

A véroszlopot részekre osztó és a vér visszaáramlását megakadályozó szelepek (billentyűk) „túl vannak terhelve” (billentyű inkompetencia), ami fokozza a vér pangását és az erek tágulását, amiből egy ténylegesen hibás körfolyamat alakul ki. Ebből következik az alsóvégtagok fokozatos véna elégtelensége, számos komplikáció eredője.

Véna komplikációk

Egyes vénák az elején nem okoznak semmilyen problémát, hacsaknem esztétikai hátrányt. Azonban idővel többé-kevésbé kínos elnehezedés valamint a bokák megduzzadása következik be a nap végére. Ekkor itt az ideje, hogy konzultáljunk az orvossal a visszerek kezelése érdekében: vénaerősítő gyógyszerek, néha a véna elmeszesítése vagy a beteg szaféna véna kivágása (strip-ping), ha már nem tud visszatartani.

Az echo-doppleres vizsgálat lehetővé teszi a szaféna vénák állapotának, tágulásuk fokának és inkontinenciájának a pontosítását, és néha az érintett mélyvénák ellenőrzését. Gyakoriak a bőrkellemetlenségek, melyek a bőr krónikus megmerevedéséhez kötődnek. A boka magasságában barnás pigment foltok jelennek meg, és nagyon nehezen visszafejleszthető nagy foltokat képezhetnek (okker színű bőrgyulladás).

A keménnyé váló, mélyen letapadó, néha fájdalmas bőr összezsugorodását (atrópia) nem lehet könnyen kezelni. A visszérekcémát fertőzés vagy az epidermisz gombás bőrbetegsége (mikózis) okozza; a beteg ezt viszketésekkel megkaparva vagy allergiát okozó krémekkel vagy kenőcsökkel súlyosbítja. Az ekcéma megfelelően alkalmazott kezeléssel visszafejlődik.

A hipodermitisz a bőr mélyén lévő gyulladás, amely kiütésekkel fejlődik ki. A szöveti oxigénhiány okozza és elfertőződhet. Az epidermisz piros, meleg és fájdalmas. Rugalmas lekötéssel és gyulladásgátlók szedésével összekötött speciális kezelésre van szükség, mert ez a betegség krónikussá válhat, és fennáll a fekéllyé fejlődés kockázata.

Mindezeket a bőrzavarokat korán kell kezelni. Az inkontinens vénák radikális gyógyítása a leghatékonyabb kezelés erre. A vénás fekély a legijesztőbb komplikáció, és a korábbi bőr kellemetlenségekből következik. Az elején egy ütés vagy egy kiálló véna elfertőződése miatt megkeményedett bőrfolton jelentkező kis kimarjulásról van szó; ez nagy, gennyes, fájdalmas fekéllyé képes fejlődni, ami hosszú és nehéz kezelést tesz szükségessé: fertőtlenítés, sebészi letisztítás, szorítókötések, rugalmas lekötés. A visszerek radikális gyógyítása lehetővé teszi a hegesedést; ha nem, bőrátültetésre van szükség.

A felszíni visszérgyulladás

A felszíni visszérgyulladás egy kis begyulladt vénaszakasz a bőr alatt. Nagyon fájdalmas és sürgős kezelést igényel. A vénaszakadás egy ütés vagy sérülés következtében a lábikra kiemelkedő vénáján (például biciklizésnél) néha jelentős fekete vérzéssel jár. A beteget azonnal le kell fektetni, lábát az égnek emelni, majd összeszorítani a sebet egy steril vagy tiszta ruhával (ennek hiányában három ujjal), mielőtt mérsékelten szoros kötést tennénk rá és hívnánk az orvost. Egy emlékeztető tetanusz elleni oltásra van szükség. Gyógyharisnyákkal (2-es erejű) elkerülhető a visszaesés, de jobb eredményt csak műtéttel érhetnek el.

A kimetszés utáni komplikációk ritkák, ezek: a gyógyharisnya elszorítása okozta ödéma; spontánul felszívódó vérömlenyek; a szomszédos idegek irritációja miatti, néha élénk fájdalmak; ritkán, nyirok folyás vagy a hegesedések elfertőződése. A többi vénán is lehetőség van visszaesésre. Scleerotisáló injekció beadása utáni komplikációk szintén fennállnak.

Szó lehet a „terápiás visszérgyulladás” okozta injekciós ponton jelentkező fájdalomról, egy lokalizált gyulladásról, visszaesésekről vagy csomós visszértágulatról; kivételesen szöveti fertőzés vagy szövetelhalás figyelhető meg.

600
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]